Moderne samtaleterapi

Undervejs i livet – i samtalen huskes en drøm – der kan tegnes –

Når mennesker fordyber sig i egentlig samtale, vil der meget hurtigt indtræffe følelsesmæssige helende og inspirerende tilstande. På Vedfelt Instituttets har vi i 30 år forsket i den fordybende samtales terapeutiske muligheder.

Det drejer sig om at have blik for de mange dimensioner, der er i vores udtryk. Udtryk som ofte en helt ubevidste men meget intelligente. Sprogets dimensioner: – ordenes dybde, stemmeføring, billeder og metaforer, fortællingens lag. Kroppens dimensioner: – ansigtsform og kulør, øjnenes glans. Kroppens gestik og bevægelse, følelsernes mange niveauer og kroppens tilstande. Værdifulde udtryk som kommer frem hvad enten vi taler om hverdagens liv eller vi fortæller nattens drømme.

Alle disse udtryk bruger vi som en naturligt del af enhver samtale, udtryk som på forskellige måder kan vise vej til det vil forsøger at sige, – det vi forsøger at blive klogere på. I den terapeutiske samtale kan vi så øve os i at føle og undersøge det, der virkelig ligger bag ordene, eller undersøge de kropslige reaktioner på det, vi taler om. Vi kan tegne ordspil, eller billeder fra en drøm, vi kan lave teater med ordspil. Alt sammen for lytte til den ubevidste intelligens vi alle har og komme bedre i kontakt med hvem vi er, hvad vi føler og hvad vi vil i livet og lige nu. For langt de fleste er løsningen på problemerne at komme bedre i kontakt med sig selv og de slumrende resurser.

Dette kaldes på Vedfelt Instituttet kybernetisk psykologi fordi kybernetik er videnskaben om kommunikation på mange niveauer i komplekse systemer. Hvad enten det er naturens økologi, internettets dynamik eller menneskets bevidste og ubevidste samtaler – med sig selv og andre. Ved at bruge kybernetikken som ny ramme for psykologien eller menneskebilledet, er det Vedfelt Instituttets opfattelse, at vi får særlig mulighed for bedre at forstå bredden og dybden i hvem vi er, – for os selv og sammen med andre – i en enhed af sjæl, krop og ånd. Læs mere om samtalens dybt fascinerende dimensioner i min artikel på engelsk her.

Den kybernetiske psykologi ser mennesket som resursestærkt og selvudviklende. Derfor handler terapi om at have blik for resurser frem for fejl og mangler. Mennesket ville ikke eksistere, hvis ikke det var for en ufattelig overlevelseskraft, empati og sans for at løse problemer. Disse resurser bærer vi alle i os, og det er dem der gør den terapeutiske samtale til en kreativ proces.

Læs mere om kybernetisk psykologi under udgivelser. Lån evt. på biblioteket den inspirerende bog Kybernetisk psykologi – også glimrende som lydbog. Hør min samtale med Anders Laugesen på DR Lyd om ånd og kybernetik med baggrund i hans læsning af bogen.