Udgivelser

International debut 2023

Efteråret 2023 udkom vores seneste antologi, hvor jeg var inviteret med som redaktør og forfatter. Torben Hansen og jeg har skrevet indledning. Mit kapitel kom til at ligge først, da det fungerer som introduktion til Vedfelts kybernetiske psykologi.

Det er en stor ære at udkomme på Routledge sammen med mine fremragende kolleger. Routledge er et af verdens absolut førende forlag for psykologi.

Læs Indledning og mit kapitel her.

Kybernetisk Psykologi 2022

Den kybernetiske psykologi er er et ambitiøst udkast til en informationsteoretisk syntese af hovedstrømningerne i vestlig psykologi. Da dette udkast på afstand kan virke lidt vel teoretisk, har vi med bogen ønsket at vise den hjertevarme, humoristiske og naturnære side af kybernetikken og den integrative kybernetiske psykoterapi. Kybernetik er samtalens videnskab, videnskaben om det, der binder os sammen.

Bogen er bredt fagligt inspirerende og direkte anvendelig for den terapeutiske praktiker. Den terapeutiske metode er allerede med gavn integreret i en række professioner og på danske universiteter.

Skønt rigeligt beskrevet i populære bestsellere som Gladwells Blink og Kahnemans Tænke hurtigt og langsomt er teori om ubevidst intelligens kun langsomt ved at blive integreret i psykologi og psykoterapi. Bogen giver en let tilgængelig og inspirerende introduktion til hvad kybernetik er, hvordan kybernetisk psykologi kan være metateori for en syntese af de væsentlige vestlige psykologier og til de praktiske muligheder, der ligger i at arbejde med vores ubevidste intelligens.

Læs den fyldige indledning på frydenlund.dk Du kan også låne på biblioteket – i øvrigt også rigtig glimrende som lydbog. Hør også min samtale med Anders Laugesen på DR Lyd om Ånd og kybernetik med baggrund i hans læsning af bogen.

Læsningen var mig til rigtig stor fornøjelse mange prægnante one-linerformuleringer og smukke billeder. Min egen topfavorit var ’Menneskets primære miljø er sproget’. Ups, den ville jeg godt selv have fundet på. De overvejelser, som formuleringen på de følgende sider danner baggrund for, er meget dybsindigt-flotte! 

Søren Willert, Psykolog, lektor emeritus Aalborg Universitet, Institut for Kultur og Læring

Det ubevidstes Potentiale

Det Ubevidstes Potentiale er en håndfuld artikler der sætter Vedfelts kybernetiske psykologi ind i en større teoretisk ramme, og dertil en stribe spændende caseorienterede artikler om hvordan den kybernetiske terapi folder sig ud i praksis.

Bogen viser terapi under den grundlæggende tanke, at problemer ikke løses på det niveau hvor de fremtræder. Mennesket er et selvhelende væsen og er i sin grund et kommunikerende væsen. Den kybernetiske psykoterapi er en samtale- eller kommunikationskunst, der tillader mennesket at folde sin dybe selvforståelse ud i overordnet kommunikationsproces, der er en kreativ helende syntese.

Min artikel –  Den Nødvendige Kompleksitet er om kybernetikken som videnskaben bag kommunikationsprocesser i naturen og mellem mennesker. En viden der kan hjælpe os til at navigere i samtalens og psykoterapiens lægende dimensioner.

Bogen er udsolgt fra forlaget men kan købes ved henvendelse til Henrik på henrik@henrikhass.dk